Do jídelníčku bychom měli pravidelně zařazovat zdravé potraviny. Budeme tím předcházet nemocem a tělo si udržíme v dobré kondici.
Důležité je doplnění vitamínů, které nám nabídne ovoce i zelenina. Ne každý má ovoce nebo zeleninu rád. Na výběr máme, ale tolik druhů, že každý si najde to, co mu chutná. Nemusíme hledat cizokrajné plody. Mezi zdravé a prospěšné můžeme sáhnout do našeho podnebného pásma.
Obyčejné jablko?
Mnozí považují jablka za obyčejné ovoce. Neměli bychom ho šmahem zavrhnout. Našemu tělu prospívá. K upravení trávení a dobré funkci střev se doporučuje zkonzumovat jedno jablko denně. Protože jablko obsahuje velké množství vody, až kolem 80%, pomůže nám zahnat žízeň. Obsahuje minerály, draslík a vitamín C. Při chřipce a nachlazení vám jablka také pomohou. Pokud jablíčko nastrouháte společně s mrkví, budete mít zdravou svačinu.
Ořechy také patří ke zdravým potravinám.
Vyhýbat se jim musí samozřejmě lidé s alergií. Pro ty, kdo ořechy mohou, budou cenným zdrojem nenasycených mastných tuků. Obsahují vitamín B, důležitý zinek, mangan a železo. Sníte-li hrst ořechů denně přispějete k upravení krevního tlaku, budete snižovat riziko srdečního infarktu. Ořechy se řadí mezi jeden z nejúčinnějších antioxidantů.
Nevyhýbejte se růžičkové kapustě.
Možná někoho překvapí, že i tato zdánlivě obyčejná zelenina je plná vitamínů. Budete-li konzumovat růžičkovou kapustu, dodáte tělu vitamíny B a vitamín E. Pro zažívání je prospěšný vysoký obsah vlákniny. Kapusta pomáhá odbourat zadržovanou vodu v těle.
Na podporu imunitního systému, proti stresu a migréně působí maliny. Obsahují vitamín A, vitamín C, fosfor a železo, které je důležité jako prevence při chudokrevnosti. Při léčbě horečky a infekci pojídejte maliny nebo si připravte za studena lisovanou šťávu, která vás osvěží i v horkých letních dnech.