Máte rádi topinky? Prostý venkovský lid je konzumoval v minulosti pomÄ›rnÄ› Äasto, byly výborným zdrojem vlákniny a se zeleninovými pÅ™Ãlohami Äi s mléÄnými výrobky bájeÄnÄ› chutnaly a pÅ™ispÃvali ke zdravÃ, vitalitÄ› a psychické pohodÄ›. Topinky lze doporuÄit každému, kdo se zajÃmá o zdravou výživu, a je to jedna z možnostÃ, jak si vylepÅ¡it jÃdelnÃÄek i tehdy, jste-li zastánci vegetariánské Äi veganské stravy.
MilovnÃci topinek zaplesajÃ
NejzdravÄ›jÅ¡Ã topinky si pÅ™ipravÃte z celozrnného, nejlépe kváskového chleba, a to pouze v topinkovaÄi. SmaženÃm na oleji budou hodnÄ› kalorické, i když panenský olivový olej jim dodá výraznou chuÅ¥ a nÄ›které živiny. Velmi pak záležà na tom, jak topinky dochutÃte. Prvnà možnostà je syrový Äesnek, ale ten nedÄ›lá nÄ›kterým lidem dobÅ™e. Topinky lze namazat sýrem Äi pomazánkovým máslem, anebo na nÄ› využÃt pravou maÄarskou ErÅ‘s Pistu.
Co se skrývá pod tÃmto tajemným názvem? Je to jedna z maÄarských koÅ™enÃcÃch smÄ›sà a mnozà lidé vÃ, že MaÄaÅ™i jsou opravdovà gurmáni, a že dovedou kombinovat suroviny ÄistÄ› pÅ™ÃrodnÃho původu tak, aby pokrmy byly dobÅ™e stravitelné, výživné a chutné. MaÄarsko je zemà ovoce a zeleniny a právÄ› zelenina hraje hlavnà roli u vÄ›tÅ¡iny mÃstnÃch specialit.
ErÅ‘s Pista se vyrábà z Äerstvé, velmi pálivé Äervené papriky, která se v této oblasti pÄ›stuje již po staletÃ. Paprika v nà tvořà nejvÄ›tÅ¡Ã podÃl, zbytek je pouze sůl, pÅ™Ãrodnà zahuÅ¡Å¥ovadlo a antioxidaÄnà a konzervaÄnà látky (kyselina citronová a sorban draselný). Pista má kaÅ¡ovitou konzistenci, takže jà lze potÃrat na topinky pÅ™Ãmo, nebo jà pÅ™idávat do pálivých pomazánek.
Co byste ovÅ¡em mÄ›li vÄ›dÄ›t, je fakt, že se jedná o výrobek dovážený pÅ™Ãmo z MaÄarska, které je pÄ›stitelskou velmocà s vynikajÃcà jakostà vÅ¡ech vypÄ›stovaných plodin. A pokud si tuto skuteÄnost chcete ověřit, vydejte se tam tÅ™eba na dovolenou k Balatonu, urÄitÄ› nebudete svého rozhodnutà litovat.